Klær som ikke klenger


HVA ER STATISK ELEKTRISITET?

Statisk elektrisitet er i ro – en opplagret elektrisk ladning. Den oppstår oftest når to flater gnis mot hverandre og den ene flaten overfører elektroner til den andre. Det blir dermed overskudd av elektroner i det ene og det underskudd i det andre – den ene er negativt ladet og den andre er positivt ladet – og disse tiltrekkes av hverandre.

Vet du på forhånd at kjolen du skal bruke er av det litt for nærgående slaget, er det smart å ta noen forholdsregler før du går ut.

1. Underskjørt eller underkjole:
Har du en kjole som blir litt for nærgående, vil ofte en underkjole eller et underskjørt gjøre susen.

2. Kleshenger i stål:
Du kan også prøve å sveipe over plagget med en kleshenger i stål. Metallet skal kunne lede de negativt ladede elektronene vekk fra klærne. Gjør gjerne det samme på kroppsområdet hvor klærne klenger.

3. Sikkerhetsnål:
Dette er også bakgrunnen til et kjerringråd mot statisk elektrisitet: Å feste en liten sikkerhetsnål i linningen på skjørtet.

4. Fuktighetskrem:
Sjansen for statisk elektrisitet er større hvis huden er tørr. Å smøre seg godt inn med fuktighetskrem før du tar på plagget, kan dermed være en løsning.

5. Lufttørking:
Med andre ord: Tørrhet øker sannsynligheten for statisk elektrisitet. Dermed kan det også være lurt å stoppe tørketrommelen halvveis. Ikke tørk klærne helt, men ta dem ut når de fremdeles er fuktige og heng dem opp til lufttørking.

6. Skyllemiddel/tøymykner:
Å vaske klærne med en egnet tøymykner kan også bidra til å gjøre plaggene mindre tørre. Spesielt klær i syntetiske stoffer, som absorberer mindre fuktighet enn naturlige stoffer, som for eksempel bomull.

4 nødtips som funker kjapt

Men noen ganger har man verken tid eller de redskapene som trengs. Heldigvis finnes det også krisetips – og på nettstedeteHow.comhar vi funnet flere.

1. Fuktighetsgivende spray:
Men førstet tidligere tipsfra KK.no: Det kan være smart å ha en liten flaske med fuktighetsgivende hårspray eller en såkalt leave in-balsam i vesken. Ikke bare hjelper det mot elektrisk hår, det har også effekt mot klengende skjørt. Spray både innsiden av skjørtet og lårene dine, la sprayen tørke før du slipper skjørtet ned.

Du kan også lage din egen antistatiskspray til klesbruk, ifølgeeHow.com. Hell bittelitt tøymykner oppi en liten sprayflaske og fyll opp med vann. Cirka én del tøymykner og 30 deler vann.

Vi anbefaler å teste sprayen på et lite synlig område på plagget først, i tilfelle flekker.

2. Håndkrem:
Håndkrem er en annen ting enhver veske bør inneholde. Ikke bare hjelper det mot tørre hender, men det kan også fikse klengende kjoler. Løft skjørtet og påfør håndkrem på huden. Bruker du strømpebukser, smør krem rett på strømpene. Bruk bare litt av gangen. La tørke litt før du lar skjørtet falle på plass.

3. Hårspray:
Har du ikke med hårspray selv, er det sikkert minst ei jente på festen som har det. Spray innsiden av det elektriske plagget med hårsprayen og hudområdet det klenger seg til. Vent noen minutter til sprayen har tørket, før du slipper klærne på plass igjen.

4. Vann:
Har du verken hårspray eller håndkrem tilgjengelig, finnes det nok i det minste en vask i nærheten. Som du sikkert har forstått er fuktighet den magiske nøkkelen. Fukt hendene med vann og stryk dem forsiktig over stoffet i samme retning. Gjør det samme over huden eller strømpebuksen.

KATEGORIER

FAVORITTER